Tuesday, November 18, 2008

We gonna miss you

Zase ráno, nechávám zatažené žaluzie, nechci zapnout televizi, počítač jsem vyhodil minulý týden. Doufám, že snad uniknu systému. Všechny nás kontrolují, všichni jsme pod dozorem. Bojím se vyjít ven, i když zmizet někde v džungli by bylo asi jediné řešení.
Vláda ví co, kdy a jak dělám, má přehled. Internet už není anonymní tak jak býval. Kam jsme to došli?! Co se to stalo se světem tak jak jsme ho znali? Nechápu jak se povedlo lid dostat pod dozor velkého bratra, i když o něm byla napsána varující kniha, nechápu jak se lidé mohli nechat načipovat a oscanovat vládou. Co je svoboda?
Masa si stále myslí, že žije ve svobodném světě, ale opak je pravdou. Čip má dnes 90% obyvatel a zbytek je na pokraji společnosti. Ale vše není jen o pozičním čipu. Ten sice obsahuje informace o kreditních kartách, pozici a nese biometrické údaje, ale člověk už bezpečně nepoužije ani internet. Vše co člověk zadá do vyhledávače se ukládá do databáze. Z databáze se vše pak vše dá číst jako kniha. Co člověk chce, co člověka trápí, o jakou se zajímá chorobu nebo kde hledá bydlení.
Systému neutečeš, pokud chceš žít na území jeho správy. Nejhorší na tom je, že se systému většina lidí podrobuje dobrovolně, protože jim nedochází co vše to obnáší. S bohem svobodo, budeš nám chybět!

Zdá se vám tohle jako science fiction? Jako nějaká povídka z budoucnosti, nebo smyšleného vesmíru?

Ne tohle bude realita do několika let.
Jsem blázen? Možná, ale snažím se číst mezi řádky. Takové řádky jsem četl i dneska, když jsem četl o google flu, neboli funkci googlu která vypočítává výskyt chřipky v reálném čase, zatím jen na území USA, na základě vyhledávaných informací.
V překladu to znamená, že google (ó náš všemocný) ukládá vyhledávané informace, které může dál zpracovávat a vyhodnocovat. Vezměte si pak, že google používáme dobrovolně a používá jej většina internetové komunity.
Co by se pak mohlo stát, pokud by tyto data využila například vláda nebo policie? Raději nedomýšlet. Naše svoboda je ohrožena a to tak, že hojně.

A co se čipů týče? Kdysi jsem si říkal, jaký je můj angličtinář blázen, když varuje před čipy, které se dávají psům, pro jejich lepší lokalizaci v případě ztráty.
Říkal, že tak se jen testuje sledovací systém, poté se ztratí pár lidí a "oni" řeknou, že kdyby měli čip, našli by je. Pak začne masivní kampaň na čipování lidí. BLÁZNE!!!! říkal jsem si. Chyba, je to ani ne půl roku, co jsem viděl ve zprávách, jak se v Mexiku nechávají lidé čipovat pro případ únosů. Ano "pár lidí se ztratilo" a teď je čipování v módě.
Budoucnost s velkým bratrem za zády je opravdu "růžová". Už se těším na svůj čip a totální NEmožnost cokoli podniknout, bez toho aby o tom věděla rodina, nadřízení... vláda.

Sbohem svobodo, budeš nám scházet!

4 comments:

Anonymous said...

ber to s klidem. dokad nam nevezmou chlast, tak neni co resit.

Peterstein said...

Četl si 1984, co? :)

Wondrej said...

2cvrček: víš, že ne?

Peterstein said...

V tom případě doporučuju..