Thursday, September 18, 2008

Muzikální okénko # 20 - host do domu

Dnes je pro mě ctí předložit na svoje stránky tvorbu mé blízké kamarádky Lucky aka Mango, která se nabídla, že mi pomůže s jedním muzikálním okénkem, tentokrát věnovaným nikomu jinému než její oblíbené Tori Amos. Je to historicky první hostovaný post na wondřejově blogu tak doufám, že se vám bude líbit tak jako mě.

Tori Amos skládá písně a hraje na piáno.
Za takhle fádním popisem se skrývá pětačtyřicetiletá americká rodačka domovem v Anglii, která na zmíněný nástroj začala hrát už ve dvou a půl letech, v pěti byla přijata na Peabody Conservatory a v jedenácti ji vyhodili, protože Beethovena hrála jako rock'n'roll.
Toriina hudba je silně emocionální a zabývá se především sexualitou, náboženstvím, osobní tragédií a politikou. Na kontě má devět studiových nahrávek a první z nich, Little Earthquakes, přišla v roce 1992 a na tomhle albu řeší hlavně svoje znásilnění, jeden z hlavních pilířů její tvorby.
Protože je to známá experimentátorka, na posledním albu, American Doll Posse, se věnuje řecké mytologii a zobrazuje pět žen, které v sobě prý nese i Anička odvedle. Jasně, studiová verze alba je výborná, ale koncertní "výlevy", když přijde na řadu Pip, prostě nic nepřekoná.

Další článek o tori najdete třeba na e-music nebo na stránkách toriphorie

a nesmí chybět ani pořádná ukázka, takže

Tori Amos - Precious Things (solo)



Tori Amos - Precious Things (s kapelou)




jako chuťovku si můžete poslechnout její verzi Smells Like Teen Spirit od Nirvany.

1 comment:

Anonymous said...

vyborne :)