Monday, January 4, 2010

S novým startem nový pořad

Políbila mě můza a já si řekl, že bych toho měl využít.
S každým správným znovurozeběhnutím, by mělo přijít něco nového, co lidi přiměje znovu se vrátit ke starému dobrému korytu.
Nápad je ten, že každý týden se tu objeví jeden článek pod tagem "večerní téma" a moje představa je asi ta, že by mělo jít o jakýsi diskuzní pokus a vnešení nějakého tématu, na které bych byl rád, kdyby se vážené čtenářstvo rozhodlo reagovat.

No a vzhledem k tomu, že vždycky hledám témata ve svém okolí a ve svých aktuálních zážitcích, bude na to navázáno i mé první večerní téma.

Na tohle téma jsem se pohádal se svou dobrou kamarádkou na silvestra, i když asi víc než o hádku, šlo o ostřejší výměnu názorů.

Šlo ve zktratce o při ohledně zaběhlého režimu u nás i ve světě, který staví ženy do nevýhodné pozice, kdy za stejnou práci dostávají menší platy, nebo jí nedostanou vůbec. Stereotyp matek na mateřské a celkově problémy spojené s prací vs rodičovství.
Co se rodičovství týče, je podle mého dobré, když je u vývoje dítěte spíše matka, než otec, už jen proto, že k matce má dítě v prvních letech života daleko blíž než ke komukoli jinému.
Feministický pohled je už však takový, že žena si přece nemusí zákonitě pořídit potomka, hned co se vdá, nemusí si potomka dokonce pořídit vůbec a práci i plat chce stejný jako muž.
Co se týče posledního faktu, je ten, že plat by měl být stejný a tahle nerovnost se mi nelíbí. U rovnosti práce bych se pozastavil asi nad tím, že jsou práce, které jdou lépe vykonávat mužům, některé ženám a také tu jsou ty, které zvládají jak muži tak ženy, ale už z principu k ním přistupují rozličně.
Kvůli toho všeho bych nehledal rovnost pohlaví, protože ta neexistuje, není. Pohlaví si nejsou rovna a proto by k nim tak nemělo být přistupováno. A teď to neříkám jako sexista, který vidí ženu jen v kuchyni a posteli!
Naopak, ať každé pohlaví vykonává práce podle toho co jim pujde nejlíp! Je spousta věcí, které ženy umí lépe než muži a naopak, tak proč by se toho neměl každý držet.

Doufám, že proti sobě nepoštvu feministky :D nerad bych byl hlavním cílem útoku na feministky.com (ne, tu stránku opravdu neberu vážně)

No comments: