Thursday, January 7, 2010

Fenomén jménem Avatar

Dovolím si říct, že všichni víte o novém počinu Jamese Camerona, režiséra kultovních filmů jako Titanic, Terminátora 2, Vetřelci atd., o počinu jménem Avatar.
Myslím, že vzhledem k rekordní návštěvnosti ho i spousta z vás viděla a tak zabývat se dějem nehodlám.
Snad jen ve stručnosti
Mariňák Jake Sully putuje na planetu Pandora, kde má ovládat uměle vytvořenou bytost, Avatara, který je podobný domorodcům a tak má pomoct k navázání kontaktu mezi lidem Na'vi a lidmi. Lidé zde chtějí těžit vzácný nerost, ovšem jeho nejbohatší naleziště je přesně pod pod vesnicí místních.
Jake, se infiltruje, zamiluje a změní stranu, za kterou bojuje.



kouzelné prostředí Pandory

Dějem Avatar rozhodně nevystupuje z norem hollywoodských standardů, dokonce Camerona někteří osočují z plagiátorství. Nelze totiž opominout podobnosti s příběhem třeba Pocahontas, nebo knihy "call me Joe" od spisovatele Paula Andersona z roku 1957
Příběh se točí okolo postavy Eda Angleseyho, jenž se telepaticky dokáže spojit s uměle vytvořeným tělem, původně vytvořeným za účelem prozkoumání planety Jupiter. Používá nově nabitých schopností při bojích s místními predátory. Postupně si však na prostředí zvykne až do té míry, že se s ním naprosto sžije a přijme ho za své.


Ale dost házení špíny na jednu z nejúžasnějších podívaných co jsem kdy viděl. Příběh je sice třeba ohraný, ale za to je lidský a není nereálný, alespoň co se rozhodování postav týče.
Postavy jsou již klasicky definovány příběhem:
Hlavní dobrák, Jake, se k projektu Avatar dostane jak slepý k houslím a tak jemu, a tím pádem i divákovi, musí být vše vysvětleno. Jake je mariňák a chová se trochu jako trdlo.
Hlavní záporák, plukovník Miles Quaritch, je zase klasický americký cowboy, který střílí od pasu a s doutníkem v puse řve "ATOMOVKAMA NA NĚ!"
Fame Fatale, Neytiri, je zase klasická, nejdřív odmítavá kočka, která nakonec našemu kouzelnému dobrákovi podlehne, protože to umí s ptákem, teda abych byl přesnější s jakýmsi typem pterodaktyla, na kterých se ve filmu lítá.



Zkrátka, dějově klasický Hollywood.
Hlavní ale je, že příběh je strhující. Na obřím plátně IMAXu se pomaličku rozjíždí pompézní, ano to je to slovo "pompézní", podívaná, na kterou jde jen těžko zapomenout. Děj nabitý k prasknutí akcí, romancí a krásou prostředí.
Děj vás vtáhne a nepustí, dokud se neobjeví titulky. Chvíli se kocháte krásou pralesa, který hraje všemi barvami a minutu na to nedýcháte z akčního úprku před jednou z kreatur, které se zde pohybují.
Dokonce mi ani nevadila "zelená" agitka, která poměrně jasně prostupuje celým filmem a říká, neříká, křičí: Chraňte pralesy a nezabíjejte domorodce kvůli nějaký surovině!



Vše prostě sedí jako celek a znázornění propojení s přírodou je unikátní.
Měl bych snad jen jednu výtku a to k lenosti animátorů. Že si protiřečím? Ne. Prostředí je sice krásné a vše je perfektně zvládnuto do nejmenšího detailu, ale všiml jsem si, že ani jeden z tvorů Pandory nemá chlupy, vlasy postav jsou většinou krátké, nebo smotané do copů, aneb jak si ušetřit práci s renderováním jedné z nejsložitějších věcí v oblasti animace. Na druhou stranu, lepší než špatně animované chlupy, žádné chlupy.

Co říci závěrem? Ti z vás kdo Avatara viděli, mi jistě dají za pravdu, že je to nádherná podívaná, i když nejlepší film všech dob to jistě nebude. A ti z vás co tento film ještě neviděli a váháte jestli jít do kina, těm můžu říct snad jen to, že nejít na Avatara do kina by byla chyba. Schválně jsem čekal takhle dlouho, abych mohl jít do IMAXu z toho důvodu, že Avatar je pastvou pro oči a kde jinde jim dát napást než tam. Myslím, že koukat na tenhle výtvor v televizi, nebo dokonce na ripu dvd na počítači vám sebere to nejdůležitější z celého filmu - Podívanou, která vás dostane!

No comments: