Tuesday, March 18, 2008

Další svátky na dohled

My češi jsme snad posedlí slavením jednoho svátku za druhým. Je to asi způsobeno tím, že se u nás spojili svátky původní slovanské, hodně křesťasnkých a přejímáme v poslední době další svátky z ciziny - jako třeba halloween nebo valentýn.

No a my se teď blížíme k svátku čistě křesťanskému a tím jsou Velikonoce. Nechci se dopustit teologického omylu tak nebudu rozpitvávat velikonoce z křesťanské stránky. Jestli se nemýlím jde o oslavu ukřižování a nanebevzetí Ježíše krista.
Už jen princip toho, že se slaví něčí smrt je zvláštní, každopádně Ježíš asi nebyl obyčejnej týpek. Obzvlášť když se o něm mluví a jeho učením se lidé řídí i po dvou tisících letech.

Každopádně de také o to, jak se svátky slaví. Když sem vysvětloval v Kanadě spolužákům z celého světa vysvětloval jak šviháme děvčata aby nám za to ještě něco dali, jen nevěřícně kroutili hlavama. To, že se u toho ještě většinou všichni ožerou už jim připadalo po předchozích vyprávěních o našich oslavách vcelku normální.

Je zvláštní jak se svátky lišej všude po světě, ale důležitý je si uvědomit, že to všechno neni jen o oslavách tak dál. Je to jak o tom připomenout si oč vlastně jde tak i o tom užít si spolu jiných zážitků než každý den a vrátit se alespoň na okamžik ke tradicím

No comments: