Thursday, April 3, 2008

Jak je to s bohem a banánem

Takže, na počátku všeho byl banán, ten se stal důkazem existence boha, bůh se stal stvořitelem vesmíru. Ve vesmíru žijeme my, dílo boha. Kde je důkaz? Důkazem je právě zmiňovaný banán. Alespoň tak se to tvrdí v pořadu Kirka Courneyho a Raye Comforta v křesťanském pořadu "The Way of the Master" neboli Cesta páně.

V pořadu na který sem koukal a který sem shlédnul, protože jsem chtěl vědět jak se na věc dívá druhá strana, se jednalo o ateismu. Ateismus by se dal popsat jako bezbožnost nebo spíše nevíra v boha. A v tomto pořadu vysvětlují jak je tenhle pohled na věc špatný.

Hm, ale já nechci a nemám rád když mě někdo do něčeho nutí a to byl první minus, který bych jim přičetl. Víte nutit někomu křesťanství je přežitek. Muslimové taky chtějí prosazovat svoji víru a vidíte jak to někdy může dopadnout.

Podle mě je důležitější než věřit v toho správného boha, víra samotná. Protože je jedno jestli věříte v Boha, Allaha, Budhu nebo tříhlavého kozla z Tangui. Důležité je věřit a mít víru a tu má každý z nás. Někdo věří v techniku, někdo v boha, někdo prostě v něco "co je větší než my", protože naše mysl je už od malička a myslím že i rodově utvářena tak, že potřebujeme mít víru v něco co je větší než my sami a potřebujeme víru v to, že to co děláme má alespoň nějaký smysl.

Zpět k pořadu. V něm nám naši křesťané sdělují jak je zřejmé že bůh existuje a uvádějí jasné příklady: "Auto má volant, kapotu, stěrače, klakson a je jasné že se tu nevzalo náhodou, ale má svého tvůrce. Když se koukneme na člověka má mozek(motor a volant), má stěrače (víčka), má klakson a tak dále a je jasné, stejně jako u auta, že se tu nevzal sám od sebe a proto musí mít tvůrce, nebo spíše stvořitele."
Podobných příkladů uvádí v pořadu několik. Stejně tak se věnují právě banánu, který má pět hran stejně jako kruh tvořený prsty na ruce člověka při naznačení "OK" a ukazuje nám kdy je zralý podle barvy, má stopku na otevření jako třeba plechovka a je přímo stvořen pro to aby se dal člověkem jíst a proto je to důkaz o existenci stvořitele.
Podle mě může jít o shodu náhod, nebo vynalézavost člověk při počínání si s předmětem. Argument "mohu vyskočit z šestého patra a říkat si, že žádná gravitace není" taky není moc obstojný, protože existenci gravitace si můžeme snadno ověřit.
Proto si myslím, že dělat pořady o tom, jak moc se ateisté mýlí je špatné. Každý má svůj pohled na svět a svoje možnosti projevu.

Nechci tvůrcům pořadu odepírat jejich víru. Jak již sem podotkl víra je důležitá. Ale to neznamená že všichni musí věřit ve stejnou věc.

Když se zamyslíme nad historí lidstva a víry, tak u všech kmenů po celém světě, se stavěly chrámy bohům, božstvům nebo jen malé svatyňky nejrůznějším pohanským bůžkům. Vždy tu byli bohové moří, zemí nebo větru či slunce. Takže, buď je bůh jen příčinou potřeby člověka věřit, nebo se vyskytuje v tolika podobách, že tomu člověk není schopen porozumět a proto jej kultury po celém světě vidí jinak.

Co když se budu bavit o prorokovi, jenž prorokuje jediného a správného boha. Co když je s tímto bohem a náboženstvím spojena kniha? Co když to náboženství chce expandovat a vnutit se všem ostatním náboženstvím jako to jediné správné. O kterém náboženství je řeč? Mohl bych mluvit jak o křesťanství a islámu, jen s tím rozdílem, že detaily už si kultury vyložili po svém.
Chci tím říct, že víra ať už v cokoli by měla lidi spíše spojovat než rozdělovat. A že jestli ste článek dočetli až sem, pak určitě víru máte v sobě. Protože přečíst tohle všechno a věřit, že zde naleznete odpověď, chce sílu.
Článek si přeberte každý po svém, nechci nikomu nutit svoje názory, protože tím bych si protiřečil.

Na závěr přidávám link na The Way of the Master

a jedno videjko o banánu na odlehčení

Muppet Show - Banana Sharpener

9 comments:

Anonymous said...

Way of the Master znám a moc mě oslovilo zejména video "Hell's Best Kept Secret". Některé myšlenky by stálo za to přeložit i pro Čechy, co neumí anglicky. Ve víře člověk pořád roste. Také se mi kdysi nelíbilo "vnucování se" křesťanů, ale je to pro naše dobro. Víme jistě, že jednou zemřeme a to jediné, co nás může zachránit, je důvěřovat Ježíši, protože víra v sama sebe nebo v cokoli jiného nás v okamžiku smrti nezachrání. A také nic tak dokonale nezodpoví každou životní situaci.

Nebo snad po smrti nic není? Chcete to riskovat? Věčnost je dost dlouhá doba na lítost.
Takže přeju úspěšné dozrávání. :)

Wondrej said...

Takže máme věřit, protože nevíme co je po smrti? Materialistický svět, což by se dalo shrnout jako víra jednadvacátého století, nás drží při zemi a my vyrůstáme ve světě kde posmrtý život není.

Stejně tak můžu říct že věřím v reinkarnaci. Indové naopak v posun v kastovním životě.

A opravdu máme věřit v Ježíše nebo Boha kvůli tomu co příde po smrti? Stejně tak jako muslimové věřící v alláha, kteří když pro něj umřou dostanou 72 pannen?

Anonymous said...

To, že si myslíme, že posmrtný život není, ještě neznamená, že skutečně není. Pokud není, tak celá Bible je snůška lží, Ježíš zemřel zbytečně a Bůh, jestliže nechá nepotrestané zločiny proti morálnímu zákonu, je horší než jakýkoliv lidský, který aspoň o nějakou spravedlnost usiluje.
Každý v sobě morální zákon máme, už jenom tím, že víme, že je špatné krást, lhát...

> A opravdu máme věřit v Ježíše nebo Boha kvůli tomu co příde po smrti?
Ano, přesně tak. Jako když skočíte z letadla a máte anebo nemáte padák. Když víte, že jednou z toho letadla budete muset vyskočit, tak si ten padák radši oblečete, ne?

Bibli se dá věřit, a jsem ráda, že máme tento pevný bod v tak matoucím světě. A Ježíš je jediná cesta, nikdo jiný.

Wondrej said...

Vidím Danielo, že vy už svou víru máte.
Chcete tím říct, že vaše víra je ta jediná správná?
Je jasné, že připustit pravost jiné víry by bylo popření vaší, ale víra je otázkou volby. Když člověk vyrůstá a začne víru hledat je volný a může si vybrat jakoukoli víru chce (a nemusí se jednat o náboženství viz článek) ale je jasné, že když se připojí k víře která mu říká, že jen ta jedna je ta pravá pak je jasné, že ostatní už nemůže považovat za smysluplné.

Anonymous said...

To máte pravdu. A také, že si každý může vybrat svoji víru, a každý je za tu svoji volbu zodpovědný.
Ráda věřím, že víra v Ježíše Krista je ta správná. On sám to řekl, a člověk to v životě i cítí.

Wondrej said...

Ale na druhou stranu, abych nebyl jen za hanitele věci náboženské, tak musím uznat že všechna náboženství (nebo alespoň většina z těch více známých a rozšírených) posuzují život jedinece a pak mu sdělují že pokud jednali špatně budou i po smrti trestáni a naopak. Tím pádem by se dalo přemýšlet nad tím, že na tom něco bude.

Každopádně život je moc krátkej na to aby si ho člověk pořádně užil a každý omezení který si k tomu člověk dá ho od toho trochu odsune. Já sám si chci život užít, ne si odpírat teď to co chci když nevím jestli by to nebylo k ničemu.

Anonymous said...

Uh. Jednou jsem videla nejakej porad na dvojce, kde zrovna mluvili o ateismu. Ze pry je to konzum a odpad. Hm. O tom bych se mohla hadat do nekonecna.

Ano, byt ateistou je strasne spatne, protoze mi nevadi gayove, nenavazim se ostatnim do jejich nazoru, jsem pro to, aby zeny smely rozhodovat svobodne o svych telech, jsou mi cizi jak krizacke tahy, tak popravy infidelu, nevidim antikoncepci jako dilo satanovo a mohla bych jit jeste on and on, protoze ATEISMUS JE OCIVIDNE NAPROSTO A UPLNE SPATNY a zvraceny a zaseva do lidi nenavist!!! (a jestli nekomu prijde, ze prave nemluvim sarkasticky, tak jeho IQ dosahuje zhruba velikosti mandle. promin mandle, nechci te urazet.)

Nevira neni vira. Je to proste prijmuti faktu, nebani se toho, ze jsem na to vsechno sama a vyrovnani se se svetem, s zivotem a svym mistem v nem.

Ateismus znamena mit otevrene oci a koukat se na svet takovy, jaky je. A hlavne, coz je pro me nejdulezitejsi - jako ateistka NEMAM potrebu porad nekomu vykladat, jak je spatny, kdyz neveri v neco, o cem nejsou zadne dukazy.

A co rekla tady slecna/pani Daniela o tom posmrtnem zivote: na to se jde jen shovivave usmat. Jakakoliv pripadna existence posmrtneho zivota neznamena automaticky existenci nejake "bozske" bytosti, ktera sesty den dala do zeme kostry dinosauru.

Verit v Boha proto, aby se cloveku po smrti potencialne dostalo jakehosi milostinstvi, je vrcholnym prikladem pokrytectvi. Ano, pokrytci jsme vsichni, je to v nasi povaze, ale tohle? Prosim vas. :)

Avsak, jestli Buh preci jen existuje a ja to po sve smrti poznam, moc rada pujdu do pekla. Protoze, jak rekl kardinal Vlk, peklo je pry naproste odriznuti od Boha, coz mi zni naprosto nadherne.

A Ondro, docist ten clanek - to nechce viru. Zvazoval jsi zvedavost, cekani pointy nebo proste zvyk dostat se na konec myslenky?

Anonymous said...

Peklo není zrovna hezké místo, v Bibli se o něm píše mnohem častěji než o nebi.

Já víru jako omezení nechápu, spíše opravdu jako ten záchranný padák, až budu muset skočit. V sázce je příliš mnoho. Když uzavíráte pojistku na auto, taky neočekáváte, že budete bourat. Ale je tady malé "co kdyby", a pak se pojistka hodí.

Lucie, je mi líto, pokud to vnímáte takto, zřejmě jste neměla dobré zkušenosti s věřícími.
Nebudu nikoho soudit, konečné rozhodnutí musí udělat každý sám, já jen doporučuju, že to stojí za úvahu. :) Přeji hezký den všem.

Wondrej said...

>A Ondro, docist ten clanek - to nechce viru. Zvazoval jsi zvedavost, cekani pointy nebo proste zvyk dostat se na konec myslenky?

hele napadlo, ale protože sem sebekritickej moc sem to nebral v úvahu