Friday, November 23, 2007

Jaké by mělo být dílo

Umění neni jen o tom namalovat obraz nebo složit písničku, popřípadě udělat sochu nebo... no to je fuk. Spousta lidí vydává svoje dílo za umění, ale přitom je to něco co zplodili, přičemž dílo samotné úměním není. Příkladem takového jednání by mohla být většína interpretů moderního showbizu. Jistě jejich "věci" mohou být dobré v rámci možností, nebo skvělé pro cílovou skupinu konzumentů, ale o umění se nejedná.
Umění totiž musí vzbuzovat emoce a to pokud možno silné, je už jedno jestli pude o kladné hodnocení a obdiv, nebo nenávist a zhnusení. Emoce to vyvolalo tutíž první bod je splněn.
Druhým bodem by mohla být myšelnka. Když autor tvoří svoje dílo měl by do něj vložit kus sebe a svých pocitů / myšlenek. Pak autorova kreace dostává to čemu se říká duše. Takový výtvor pak působí na diváka (posluchače, konzumenta, milovníka umění, kritika...) hluboce a to je zajisté taky důležitý aspekt.
No a nakonec by dílo mělo zanechat něco nového. Přivést diváka k zamyšlení: Kdyby někdo udělal sochu z kravých vnitřností a rohů, znázorňující umírající krávu a vše pak postavil před MCdonald. Určitě by to druhý den bylo v novinách. Proč? Protože by to bylo tak nechutné, zvrhlé a odporné, že by to v lidech nechalo hlubokou stopu a silné emoce. Co však hlavně, tak by to možná přivedlo (nejspíš ne všechny, někteří lidé mají nejspíš půl mozku, ale o těch jindy) některé lidi k zamyšlení co vlastně v "mekáči" jedí.

Ani nevim co mě přimělo ke splození tohodle soupisu, nejspíš to, že se kolem mě pohupuje spousta wannabe umění, nebo možná hlava22 kterou jedni obdivují druzí by byli schopni si vypíchnout oči jen aby to nemuseli vidět znova, možná taky jen to že sem dlouho nic nenapsal :)

no a abych ukázal jak Umění s velkým U vypadá přidávam video od jednoho zmých nejoblíbenějších youtuberů

Phil in the circle (Phil Hansen) - Bush picture

No comments: