Wednesday, February 4, 2009

Lopata není zlá věc

Víte, někdy se stane nástroj, který vlastně sám o sobě nic neudělal, terčem útoků, kvůli způsobenému "zlu".
Co taková lopata? Je lopata zlá? Já bych o ní rozhodně neřekl, že je zlá a myslím, že ani nikoho z vás jako první věc o lopatě, to že je zlá, nenapadne. Slouží nám k tomu, že naši ukrajinští spoluobčané s ní vykopají příkop pro kanál, dokonce levněji než bagrista. Můžeme s ní odklízet uhlí pro dědu, který tak v zimě neumrzne, i když se cestou pro uhlí málem zabil na schodech, můžeme s ní vykopat díru pro strom, který chceme zasadit. To přece není zlo. Ale slyšeli jste o chlapíkovi co svou lopatou umlátit svého kokršpaněla a pak ho pohodil u cesty?
Sakra to je zlo! Víte co je divný? Vinu svedli na něj, ne na lopatu! Přitom lopata byla příčinou smrti toho nebohého pejska.

Tak to je úvodní příběh, teď se pokusím zeptat na něco jiného. Je internet zlo? Tady už některé z vás, to že internet není tak dobročinný a že trochu (možná trochu víc) zlý být může. Není to však podobné jako s tou lopatou? Internet je jen nástrojem, který může každý používat, jak se mu zlíbí. Můžete vypěstovat svůj vlastní strom, či napsat knihu tváří. Dokonce si tím i vydělat. Pak se tu ale děje spousta věcí, které jsou nehezké, třeba ty fotky.... oooh fuj fotky kokra, kterého někdo umlátil lopatou a pohodil u cesty! to je přece otřesné! internet je hrozně odporný a zlý místo plný porna!
Já nad tím občas takhle přemýšlel, až do dneška. Dneska se moje máma málem rozbrečela štěstím, když se jí díky mojí pomoci podařilo na spolužácích najít třídu svojí základní školy a uviděla tam jejich třídní fotku z 9. třídy po 30(!) letech. Vidět svou mámu jako pohlednou patnáctku byl šok i pro mě, ale řekl jsem si, že je to přece jen dobře, že může vidět svoje spolužáky a něco si o nich přečíst i po takové době. Bez internetu, by je už asi nikdy neviděla a ani ty fotky by se k ní nedostaly.
Internet je prostě dobrá věc, nebo spíš než dobrá, užitečná věc, kterou je ovšem velice jednoduché zneužít a udělat s ní něco, co už tak dobré, nebo užitečné není. Ale nemůžeme odsuzovat internet, ale lidi co na něm "hrají". V tomhle případě prostě "don't hate the player, hate the game" neplatí.

(v průběhu psaní tohoto postu nebyl zraněn nebo usmrcen ani jeden kokršpaněl)

No comments: